Ereliukas II – възраждането на една икона

През тази година имахме шанса за втори път да работим върху една съветска икона, известният на мнозина от миналото Орлёнок, или Ereliukas (литовски).

Тези колелета за времето си трябва да са изглеждали доста авангардни, особено на фона на масовото производство. Елегантната, двутръбна рамка, която описва лека извивка в горната част и в днешно време леко напомня на усещането за бийч крузър.

Е приликите със съвременните бийч крузъри стигат точно до там :) Защото това колело няма скорости, ужасно тежко е и далеч не притежава толкова широки гуми.

Но въпреки очевидните минуси, на нас ни харесва. Защото е различно от това, което ще срещнете днес на улицата. Дори е рядко, тъй като запазените екземпляри са много малко, а възстановените в оригинален вид, доколкото ни е известно – са точно два. И двата са ни минали през ръцете.

Има много трудности в работата с такова колело, разбира се, най-голямата е дефицитът на части. Трябва да признаем, че собственикът на този Ereliukas 8 си беше написал домашното перфектно и вече беше намерил още няколко такива, благодарение на което и ни снабди с доста от нужните неща.

В нашите ръце остана да се справим с ръждата, да го пребоядисваме в оригиналния му цвят, да запазим характерните линии по калниците и да направим нови стикери. Всъщност не малко работа.

Цветът се получи срахотен и сме много, много доволни. Стикерите и белите линии на калниците пък му придадоха онази доза автентичност, която прави разликата между най-обикновеното пребоядисване и възстановяването с характер.

Каплите, кормилото, курбелите, почти всички аксесоари са напълно оригинални. Отне време, но крайният резултат определено си струваше:

Вашият коментар