Колело за смет, за дете велосипед 2017 – отчет

Здравейте, приятели, доброволци, хора с кауза и най-вече големи сърца, които ни подкрепихте в тазгодишното издание на „Колело за смет, за дете велосипед“. С доста голямо закъснение, което не е случайно, ще споделим какво свършихме в тази кампания и какви са ни плановете за следващите години.

Първо, колко колелета събрахме и колко дарихме.

Събрахме 210 велосипеда като дарения за краткия период от месец и половина, в който работихме тази одина. Заедно с останали от предходните години, общо имахме 250 велосипеда.

Още преди началото на кампанията дарихме 6 велосипеда (останали от миналата година) на SOS детско селище в Трявна.

20 колелета ремонтирахме и дарихме на дома в с. Дрен, за който работихме в партньорство с Международния женски клуб – София и Фондацията на БНП Париба.

Също така 120 ремонтирахме и изпратихме с куриер до деца настанени в семейства от системата на приемна грижа. За тях работихме в партньорство с Националната Асоциация за Приемна Грижа. Тъй като тази година бяхме в по-малочислен състав, не успяхме да се справим с ремонта на 100% до края на май и продължихме с работата и през лятото. Това и наложи по-късното публикуване на тази статия.

Към момента имаме 146 ремонтирани и изпратени велосипеда. Като по отношение на дома в с. Дрен сме се ангажирали и с последващия ремонт на велосипедите, като за тази цел сме заделили резервни части.

Снимки?

През миналите две години, поради факта, че лично дарявахме всеки велосипед, можехме да го снимаме и впоследствие публикувахме снимки на всички дарени колелета (с малки изключения на деца, които по-късно получиха своите колелета).

През тази година решихме да дарим колелета на деца, настанени в приемни семейства. Те са под закрила на закона и не можем да покажем лицата им, защото сме уязвими от българското законодателство. Децата в приемни семейства могат да бъдат снимани единствено след разрешение на социалната служба и при наличие на подписи на биологичните родители (а те в повечето случаи са в неизвестност или не дават право за това).

Ние започнахме да събираме снимки на децата в приемни семейства, но молим да проявите търпение, защото трябва да защитим максимално интереса на децата и да спазим закона. Ще направим отделна галерия със снимките, които можем да публикуваме.

 

Към момента можем да ви покажем единствено снимки от даряването на велосипедите в с. Дрен, където имахме удоволствието да присъстваме лично на празника на децата – може да ги видите в края на поста.

Какво предстои?

Първо, имаме още останали велосипеди в склада ни, които обаче се нуждаят от ремонт. Опитваме със собствени сили в свободното си време, което е оскъдно в последните месеци, да ремонтираме някои от тях. Планът ни е постепенно да отремонтираме всички и да ги дарим. Тези колелета са дарени с кауза и ние ще направим всичко по силите си да зарадват деца.

Има и доста колелета, които не са в състояние да бъдат ремонтирани – твърде ръждясали, твърде счупени, редки екземпляри и други. Тях ще дадем на вторични суровини, както процедирахме и в предходните години и със събраните от това пари, макар и малко, ще купим още части за другите велосипеди.

Второ, обсъждаме бъдещето на кампанията през следващата година. Поради ограничаване на обема на работа на 1bike и профилирането ни изцяло в редизайна и персонализирането на колелета, без допълнителна търговска дейност, спадна сериозно и капацитета ни за странични дейности.

Към момента това налага и да вземем трудното, макар и разумно решение, временно да преустановим кампанията. С други думи, не планираме осъществяването на „Колело за смет, за дете велосипед“ през 2018 година.

Отворени сме към предложения за партньорства и при промяна на обстоятелствата, бихме се радвали да продължиим.

Благодарности

Отново благодарим на всички замесени в кампанията! Десетки доброволци, страхони компании и фондации, които наистина имат социално-отговорно мислене. Благодрение на вас детството на 140 деца към момента е по-щастливо. А това е безценно.

Специални благодарности на:

НАПГ – за съдействието с децата от приемна грижа, медийната подкрепа и касата с бира в последния и доста тежък доброволчески уикенд :)

Drag Bicycles – за това, че поредна година ни протегнахте ръка и ни заредихте с така нужни части за възстановяването на тези велосипеди.

Международен женски клуб – София за страхотната подкрепа във всички измерения, вие сте невероятно професионалисти и с вас е удоволствие да се работи.

Фондация БНП Париба – за материалната подкрепа по време на кампанията.

DHL Експрес България – за нечовешки добрата логистика, която подсигурихте по време на кампанията. Всичко пътува сигурно с вас.

Sofia Ring Mall – за бързото включване и съдействие като точка за даряване на велосипеди.

Imaginarium Bulgaria – за протегната отново приятелска ръка и помощ във всяко отношение.

Дюкян Меломан – за това, че отново приехте да съхранявате велосипеди за нас.

МОГА Дряново – за това, че доказвате всеки път, че големината на хората изобщо не е пряко свързана с големината на мястото, в което живеят – вие сте хора със сърца и смелост и ви благодарим, че отново бяхте до нас!

Всички доброволци, които дойдоха до Дряново, отделиха от времето си и силите си и ни помогнаха в каузата.

Снимки от даряване в с. Дрен:

Вашият коментар