Пощальончо — възстановяването на един красив градски велосипед с история

“Реших да реставрирам старото колело на дядо.” С това изречение започваше имейлът, за резултата от който съм седнал да разкажа сега. “Използваше го, за да разнася поща.” Вероятно можете да си представите ентусиазма, който ни обзе още с тези редове.

После пристигна тази снимка.

postbike-1bike-original1

Направихме си още.

Знаехме, че ни очаква много работа, но и горяхме от нетърпение да започнем, защото обичаме предизвикателствата, изпълнени със смисъл. А този Phaesant, дошъл преди много време по неведоми пътища от Тайланд, беше точно такъв.

Задачата ни беше относително ясна — да се придържаме максимално близо до оригинала и да му вдъхнем нов живот. Избрахме червения нюанс, който смятахме за най-подходящ за цвят на рамката.

Решихме да изрисуваме на ръка старите емблеми и надписи, като ги допълним с малко от историята на велосипеда на Марто. Така се сдобиха и с пощенски гълъб.

След това започнахме да събираме частите. Спряхме се на задна главина с три скорости и контра и предна динамо главина Sturmey-Archer.

Решихме, че две стоманени, 28-инчови шини ще им стоят прекрасно, затова ги поръчахме от Холандия.

Трябваха ни седалка и дръжки в кафяво, които да стоят добре на велосипеда и червения му цвят, и така избрахме модел на Brooks в тъмнокафяво.

И тъй като не харесваме всички кафяви гуми на пазара, изровихме интернет, за да поръчаме Schwalbe Spicer, които ще видите по-долу — елегантни, издръжливи и много, много близки до цвета на седалката и дръжките.

Разбира се, сблъскахме се с предизвикателства. Търсихме подходящите колчета за кормилото и седалката, които да се вписват във визията на този класен велосипед. После ни трябваше и хромиран багажник.

Преди няколко дни преработихме руски фар и стоп с крушка с нажежаема жичка към работа с динамо главината — инсталирахме ключ за пускането им в моментите, в които светлините са нужни.

Няколко месеца по-късно, след пет обиколки на парка до работилницата, които направиха раздялата още по-трудна, предадохме Пощенския велосипед на Марто, който ще му се радва по велосипедните алеи в Пловдив.

Благодарим ти, Марто, за това безценно изживяване, за доверието и търпението!

А ето всички наши снимки на Пощенския велосипед :)

Вашият коментар