Гошко Ротердамски

Страстта ни по велосипедите е пословична. Някак съвсем естествено успяваме да я предадем на всички хора около себе си. Така Алекс, сестрата на Иван, пожела шосейка, с която леко и елегантно да се движи из Холандия.

Задачата ни:

  • да намерим достатъчно добър шосеен велосипед, чиято рамка от хром-молибден да възстановим и подготвим за нов живот;
  • да боядисаме рамката в любимия на Алекс цвят — бордо;
  • да екипираме велосипеда с нови компоненти за чудесни скоростни изживявания в Холандия.

Няма да крием, че работата по този проект се проточи дълго. Първо беше търсенето на рамката. Ходихме, претърсвахме, разглеждахме обяви онлайн… Накрая стигнахме до едно семейно складче в Пловдив, в което имаше какви ли не велокрасоти. Грабнахме велосипеда и потеглихме през Балкана към Дряново.

След това беше подготовката на рамката. Свалихме старателно старата боя, почистихме повърхностите и се уверихме, че никъде няма ръжда. След това грундирахме. И после — няколко слоя от прекрасната тъмночервена течност. Обичаме вида на прясно нанесената върху велосипедна рамка боя…

Междувременно събирахме компонентите. Решихме да го оборудваме с последната серия Claris (сивата гама) — едно добро шосейно начало и първи досег с удоволствието да караш на тънки гуми.

Важно условие бе скоростите да се сменят лесно, затова прехвърлихме командите от долната тръба върху кормилото с дуалконтроли. Запазихме чудесните 3T кормило и колче, както и педалите (остана само да изберем подходящите стрипове). За шини избрахме Road Runner на Mach1 — Черният рицар на Фипо е с тях и във времето и километрите се доказаха с голяма издръжливост, а са и елегантни. Наплетохме каплите в стандартнатата 3-cross плетка. Гумите са Continental Ultrasport (23C) — карали сме с такива на дълъг път и в дъждовно време и се справят добре с по-спортното ни каране. Седалката пък е Selle Royal Dardo — удобна и елегантна.

Наистина сме доволни от резултата — върви гладко, хваща погледите на свикналите с красиви велосипеди холандци (лично се уверихме в това) и Алекс е много, много щастлива. Това означава, че сме си свършили работата добре :)

Разгледайте и вие!

Вашият коментар