Peugeot PX10 — Campi — Реставрацията

Сайко дойде при нас преди няколко месеца и ни постави задача, която просто не се отказва — реставриране на Peugeot PX10, един емблематичен велосипед. За него колелото имаше сантиментална стойност, като последното му каране е било преди близо 20 години.

Всъщност последното му каране беше онзи ден :) Защото успяхме да се справим със задачата, не и без усилията на Сайко.

Кодовото име на този аристократ е Campi (от Campagnolo). Тези велосипеди не просто са редки, но с толкова хубаво оборудване и в такова състояние почти не се срещат.

Peugeot PX 10 - Full Restoration

Основната ни задача беше да пресъздадем с максимална точност вида на рамката, в която Сайко я беше ползвал — бял цвят (но не болнично бял, а по-мек), черни муфи (ах, тези муфи!) и разбира се, оригинални стикери.

Намирането на емблемата и надписите се оказа относително лесна задача. След малко чакане дойдоха при нас. Сайко намери и стикер на Reynolds, производителя на тръбите.

Пребоядисването на тази класика направихме прахово. Първо смъкнахме старата боя до основи. След това положихме два слоя прахова боя. Третирахме муфите и ги пребоядисахме с автобоя. Поставихме стикерите и дойде моментът за надлакирането.

Не можем да опишем онзи момент, когато лакът изсъхна и ние извадихме рамката на слънце. Беше красиво!

Peugeot PX 10 - Full Restoration

После Campi извървя пътя от Дряново до София, за да попадне в ръцете ни, готов за сглобяване. Разполагахме предварително с почти всичко налично (за което изключително благодарим на Сайко). Улеснението в работата ни беше огромно.

Разбира се, както обикновено става в нашата работа, по време на сглобяването изникнаха различни пречки, но една по една всички отпаднаха и миналата седмица Campi излезе от работилницата ни на „Шишман“ 45 на две гуми…

Да, погледите бяха в него, а ние с огромно удоволствие врътнахме няколко кръгчета из центъра, за да видим дали всичко е регулирано оптимално.

А после дойде сладкият момент с фотосесията. Оставяме ви да се насладите на тази прелест. Отделете още 5 минути за снимките, струва си!

One thought on “Peugeot PX10 — Campi — Реставрацията

  1. Pingback: Пижо – 1bike.bg – Велоработилница за уникални велосипеди.

Вашият коментар