Ereliukas – реставрация

Този проект попада в графата реставрации, които бяха особено сложни от самото си начало. Марката е литовска (известен е още като Орлёнок). Произвеждан дълго време в Съветския съюз и за съжаление части вече няма.

Когато дойде при нас, тази машина изглеждаше ето така:

Проблемите изобилстваха – ръжда, огъвания на метала, заварен курбел за оста, заварена детска седалка, заварена метална тръба за да стъпват детски крака върху нея, тотално амортизирани главини…

Собственикът на велосипеда обаче имаше изключителен сантимент към него и бе решен на всичко, за да се случи реставрацията. Приехме го. А той в замяна ни се отблагодари с търпение, което е безкрайно важно в такъв тип проекти… защото рядко нещо се случва като по вода. И ние сме безкрайно признателни за това.

В процеса на работа успяхме да отстраним заварените елементи, а плочата преправихме, защото беше невъзможно да намерим пълен аналог на движението – чашки, ос, конуси, гайки и курбели. За да успеем да възстановим този проект се наложи да купим още едно колело, което има сходен тип части.

След като веднъж успяхме да докараме рамката до гол метал, без нищо излишно по нея, дойде време за сериозна доза кит. После шкурене, после още кит, после още шкурене. После грунд и пак шкурене. Общо взето шкуренето е неизменна част в такъв тип реставрации.

Дойде ред за боята, която възстановихме в оригинал (разликата в тоновете на снимките от устройствата, с които е снимано). Също така и стикерите, които ръчно рисувахме, с изкривяванията, които са притежавали преди години, за да можем максимално да доближим оригинала.

Сглобяването далеч не беше детска игра. Първоначално много искахме да му сложим нови капли с нови гуми. Оказа се невъзможно, защото съвременните размери хич не се разбират с калниците :) А монтирането на оригиналните калници беше задължително.

В крайна сметка, след няколко месеца усилия, забавяния, блокирания на проекта той все пак се случи и велосипедът е готов. Работи и ще радва своя най-първи собственик още години. Точно както едно време :)

One thought on “Ereliukas – реставрация

Вашият коментар