Балканчето на Петко

Преди два месеца Петко влезе в магазина ни и ни попита дали се занимаваме с Балканчета. Беше лесно да се разберем :) Петко имаше изключително ясна задача — да възстановим колелото му в оригинален вид.

Възстановяването на Балканче е интересен проект. От една страна, такива има хиляди и части за тях се намират много. За късмет, неговото Балканче си беше в доста прилично състояние така или иначе. В същото време обаче е много трудно да намериш такова колело без нито един луфт по него :) А ръждата е повсеместна.

petko-balkan-04

За щастие ние се оправяме чудесно с ръждата. Имаме си начин да я разкараме, без да увредим хромираните елементи ни най-малко.

Едно от нещата, които ни отнеха най-много време, всъщност беше изработката на стикерите. Искахме да са 1:1 с оригиналните, а за това си има технически ограничения. С малко въображение успяхме :)

Пребоядисването беше детска игра. Възстановихме колелото в оригиналните му цветове. А за финал и сложихме няколко слоя лак и сега е не само красиво, но и здраво.

Другото нещо, което ни отне много време, бе именно премахването на ръждата. За да имаш голям успех и да запазиш метала, се изисква огромна доза търпение. Но ако видите шините на каплите на живо, ще се убедите, че си е струвало чакането.

 

Сменихме гумите, гриповете, монтирахме нова верига, но всичко друго запазихме в оригинален вид. Педалите също са оригиналните, но не се залъгвайте – не изглеждаха така, когато дойдоха при нас. Падна доста работа и по тях, но днес са като нови!

И сега сме сигурни, че Петко има едно от най-яките Балканчета не само в София, но и в страната!

Ето и още снимки:

Ако и вие искате да се сдобиете с наистина уникален велосипед, пишете ни на info@1bike.bg или направо поръчайте своя велосипед :)

Вашият коментар