Време за промяна

По това време преди три години отворихме работилницата си на ул. „Цар Шишман“ 45, а година и половина преди това се беше родила идеята за 1bike. Много пъти в интервюта съм разказвал защо изобщо започнах да се занимавам с велосипеди. Но никога не съм казвал, че целият „бизнес“ стартира с едни няколко хиляди лева спестени пари (на пръстите на едната ръка), които при правилни мои сметки, можеха да ми стигнат за пет месеца максимум :)

Е, ето ни днес, четири години и половина по-късно. 1bike отдавна е минал своята „стартъп“ ера. Аз не съм фен много на купешките изрази и придаването на допълнително значение на нещо с думи, а не с действия. В този смисъл, 1bike никога не е бил иновативен велобутик или вело арт център, макар че хем имаше нещо ново в подхода ни, хем имаше изкуство, хем събрахме на едно място определен тип градски колоездачи. За мен 1bike е първият опит за собствен бизнес на едни момчета, които повече мислеха за красотата в работата, отколкото за пара́та в нея.

Защо е всичко това?

Пиша това встъпление, защото днес е време за промяна в нашата велоработилница, която на пръв поглед е противоположна на поетата посока, а историята е важна – официално слагаме точка на локацията ни на „Шишман“ 45.

Ако сте минавали покрай работилницата в последните месеци, 100% сте видяли поне веднъж табелата „Затворено“ на вратата. И въпреки различните ни опити да измислим как да продължим съществуването на локацията, в крайна сметка изводът винаги беше един – ако искаме да си запазим удоволствието от работата, трябва да променим 1bike и затварянето на магазина е първата и най-трудна стъпка.

Защо? Защото работата на терен ни среща с много хора, прави ни по-лесни за откриване, но и поради различни причини ни принуждаваше понякога да приемаме задачи, които не отговаряха или на възможностите ни, или на желанието ни за работа.

1bike не е този бизнес, от който искаме да направим милиони. Вероятно опитни бизнесмени може да се изсмеят, като прочетат това. 1bike е тази мисия, която искаме да ни носи удоволствие в живота. Затова решихме супер егоистично да наблегнем на второто – удоволствието в работата ни, за сметка на достъпността и широкия спектър на услугата.

Какво ни предстои?

Първо, ще инвестираме всички усилия в подобряване на условията в работилницата ни в Дряново – искаме да създадем един голям велоцентър, който да обслужва както функциите на 1bike, така и да може да поеме кампанията „Колело за смет, за дете велосипед“ в още по-голям мащаб.

Второ, ще се концентрираме основно върху специални проекти, които или ние сами ще създаваме, или ще подбираме задачи, които да пасват изцяло на нашата философия – красиви велосипеди, захранени с много лична емоция.

Трето, ще подобрим услугата ни дигитално, така че всеки наш клиент да има пълна яснота за проекта му във всеки един момент.

Четвърто, предаването и приемането на велосипедите ще може да става както лично, така и с куриер, като това влиза в цената на услугата, посочена в офертата, която ще получите при запитване.

За финал

Последната година беше трудна за нас, наложи ни се да преодоляваме проблеми, за които не бяхме подготвени и съвсем честно – дължим извинение на няколко души, чийто проекти или забавихме във времето, или не изпълнихме по очаквания от тях начин. Няма да се опрадваваме, опитахме се на всеки да се реваншираме според възможностите ни.

Но на себе си обещаваме, че повече няма да изпадаме в такива ситуации. Защото 1bike е заченат не от стремежа да ни напълни джобовете, а от стремежа да правим живота на всички по-добър – с наистина любим велосипед, в една по-чиста градска среда.

С уважение,

Александър
Основател на 1bikе

2 thoughts on “Време за промяна

  1. Петко Симеонов says:

    Здравейте,

    Отдавна нямаше „ни кост, ни вест“ от вас (тук в сайта). Надявам се, че сте живи и здрави. Съжалявам за трудностите, които сте срещнали. Пожелавам ви успех в новото начинание. До скоро.

    Ваш приятел!!!

Вашият коментар