Старите линии от метрото в Лондон стават велоалеи

Не, това не е научна фантастика, а реален проект, който започва да се осъществява. Старите линии от лондонското метро, които вече са излезли от употреба, ще бъдат реконструирани във вело- и пешеходни алеи. Още по-интересното е, че ще бъдат направени така, че движението по тях ще генерира енергия, която ще захранва електрическата им мрежа.

Проектът е на Gensler и спечели награда за най-добър концептуален проект на London Planning Awards.

Старите линии не само ще служат за по-бързо придвижване, но ще имат изградени и зони за отдих, както и зони с културна и историческа насоченост.

Един от съдружниците в Gensler, Ian Mulcahey, споделя: „Сега, когато Лондон е достигнал пик в населеността си, трябва да мислим творчески за това как да реализираме потенциала на нашата инфраструктура. Адаптацията на старите тръби и тунели може да осигури бързи мобилни решения.“

london-underground_02

Дизайнерът от Gensler, Trevor To, обяснява: „Нашето предложение връща една игнорирана градска част в общите усилия на гражданите. Чрез използване на кинетичната енергия, която стъпките създават, отключваме едно ново градско, подземно пространство. Това ще бъде устойчива инфраструктура, която ще допринесе в изграждането на общност без въглероден диоксид. Лондон може да поведе света отново, като слее традиция с иновация и създаде по-добро бъдеще.“

Пространствата ще се захранват от една единствена станция, като Charing Cross или Holborn. Подземието ще отвори и нови пространства за бизнес, изложби, магазини или места за организиране на събития.

Статията е превод от http://www.gensler.com/.

Ние, от 1bike, не сме особено големи експерти по отношение на архитектура и затова ни е трудно да коментираме темата професионално. Определено идеята ни се струва като страхотна иновация, която може да реши проблеми и да създаде условия за хубави неща.

От друга страна винаги сме смятали, че мястото на пешеходците и велосипедистите е над Земята, а не под нея. Едно от най-големите удоволствия на карането на велосипед е да усещаш слънцето и вятъра.

В крайна сметка животът в град като Лондон очевидно изисква компромиси и всеки сам си преценява. Защото тук има и ценностна дилема относно това какво искаме – платежоспособна работа и живот на лампи или не толкова платежоспособна работа и живот на слънце. Като, разбира се, това са само двете крайни положения и истината обикновено е някъде по средата…

Вашият коментар