Стани доброволец в „Колело за смет, за дете велосипед”

Като всяка добра кауза и тази се нуждае от двигател – добросъвестни хора, които да задвижат веригата й. Така успяхме миналата година да дарим велосипеди на 70 деца, чиито семейства не могат да си позволят да им ги закупят. Тази година с Колело за смет, за дете велосипед мечтаем да сбъднем детската мечта на повече деца и на първи юни 200 малчугани да завъртят педалите на свои собствени велосипеди.

Колело за смет, за дете велосипед от 2015

Доброволческите уикенди

За да успеем да се справим с предизвикателството, се нуждаем както от дарителите на стари велосипеди, на които искрено благодарим, така и от помощта на доброволци, заедно с които да ремонтираме и подготвим събраните велосипеди. Ето защо до края на май, когато е и крайният срок за изпращане на колелета, ще организираме четири доброволчески уикенда. Всеки от тях ще проведем в град Дряново, където се намира и сърцето на 1bike – първата и по-голяма работилница, която ще създаде всички необходими удобства за по-бързата и лека работа.

Освен в работа по велосипедите, уикендите ще преминат с весели часове – ще отделим време за разходка из забележителностите на Дряново, ще си направим барбекю на открито с китара и приятни разговори край огъня. Всеки с желание е добре дошъл да дойде, да поизцапа ръцете си с добрина и да сподели с нас тези преживявания. Уикендите, които предвиждаме, са следните:

  • 16 – 17 април
  • 23 – 24 април
  • 14 – 15 май
  • 28 – 29 май

Програмата

По време на всеки от тях ще спазваме една и съща работна програма:

Ден 1: 9:00 – 13:00 – работа по велосипедите; 13 – 14:30 – обяд; 14:30 – 17:00 – разходка из забележителностите на Дряново. Благодарим за нея на скъпия ни приятел Ники, който се грижи за сайта „Дестинация – Дряново“ и който на драго сърце прие да бъде наш екскурзовод. Края на съботния ден ще посрещнем насядали край огъня и всеки е добре дошъл да попее, посвири или да ни позабавлява със своя домашен любимец.

Ден 2: 9:00 – 13:00 – отново работа по велосипедите, след което обяд и отпътуване.

Тъй като транспортът не е организиран, всеки разбира се е свободен да състави своя лична програма за времето извън работилницата. Вече споделихме с вас преди време, че всички парични средства, които бъдат дарени за кампанията, ще вложим в закупуването на вело части, за да можем да сбъднем колкото се може повече детски мечти. За съжаление, няма как да осигурим безплатна нощувка за доброволците, но бихме могли да помогнем в избора на място за отсядане и да съдействаме за отстъпка в цените. В тази връзка молбата ни към всички, които ще се включат в доброволческите уикенди и нямат къде да пренощуват, е да ни пишат, за да помогнем в избора на хотел или къща за гости. Насреща сме и ако някой има доброто желание да дойде, но не разполага с лично превозно средство. Бихме могли да се организираме групово и да споделим транспорта до Дряново. :) Първата кампания ни научи, че няма невъзможни неща, когато са замесени добри хора.

Наскоро разглеждахме отново снимките от миналата година. Видяхме се сред пръснати гаечни ключове и с ръце, изцапани със смазка. “Колело за смет, за дете велосипед” ни доказа какви големи щастливци сме всъщност. Срещна ни с толкова много искрени в добротата си хора. Да – тук, в България. Зареди ни с енергия за години напред и в цялото това добро единственото лошо е, че чувстваме как някои емоции ще останат завинаги несподелени, защото е така трудно да ги опишем с думи. Но какво по-прекрасно от това, че тази година имаме възможност отново да ги изживеем, при това не сами, а заедно с други създатели на детски усмивки. Именно мечтата за тази споделеност ни доведе до идеята за доброволческите уикенди. И повярвайте ни, нищо не е по-зареждащо и по-обнадеждаващо от мисълта, че създаваш промяна за някого. Още повече, че този някой ще носи своето „благодаря“ за теб цял живот. Защото вело спомените от детството остават завинаги!

Очакваме с нетърпение идните уикенди, вас и вълнуващите емоции, които заедно ще създадем – за всички нас и за някой, който се нуждае от нас!

За всякакви въпроси – пишете ни смело!

До скоро и със здраве и усмивки,
Екипът на 1bike

One thought on “Стани доброволец в „Колело за смет, за дете велосипед”

  1. Pingback: Доброволчески уикенд - Ударно начало

Вашият коментар