Зимна поддръжка на велосипеда

Много ми се иска да караме велосипеди през цялата година. Уви, има седмици, в които това е трудно постижимо. Като настоящата например — сняг, дъжд, киша… Как да не те откажат да го подкараш. Тогава идва моментът да се присетим за зимната поддръжка на велосипеда.

Закарайте го в сервиз за подготовка за новия сезон

Това е най-доброто, което можете да направите за велосипеда си. Хем ще е готов за първите слънчеви дни, хем ще може спокойно да изкара и лошите седмици, които предстоят. Почистването и смазването на компонентите запазва живота им.

Пазете го от студа

Колелото ще се справи чудесно, но е вероятно някои от по-чувствителните компоненти да пострадат. Задължително почистете веригата и след това я смажете. Смазката ще я предпази от ръжда.
Почистете и жилата и ги разхлабете леко. Профилактично можете да ги намажете със смазка — и откритите части, и тези в броните.
Напомпете добре гумите. Заради студа, а и бездействието ще спаднат и могат да загубят гъвкавост. Ако имате възможност, направо свалете гумите и ги приберете на топло.

Ако нямате място вкъщи, а само на терасата…

Ако все пак не можете да го държите на топло в коридора например, а имате място само на терасата, задължително го покрийте цялостно, за да го предпазите от снега, дъжда и влагата. Избягвайте гаражите и мазетата, защото са чест обект на проверка от недоброжелатели.

Помислете за съживяването и разкрасяването му

Ако пък отдавна се каните да го пребоядисате и персонализирате, сега е идеалният момент. Няма да се сетите за него още няколко седмици, а за нас това време ще е достатъчно да му обърнем нужното внимание и да изпълним вашата мечта за него. Пишете ни :)

Вашият коментар