Първата ни шейна – пълно преобразвяне

Досега само веднъж сме изневерявали на велосипедите и то беше със скейтборд, но да правим шейна не е минавало и през ум. Общо взето, избягваме да работим нещо различно, но този път ни помолиха приятели и нямаше как да откажем.

И сега изобщо не съжаляваме :) Защото работата по тази шейна беше истинско удоволствие.

Общо взето процесите са прости и ясни, като всеки от вас би могъл да реставрира такава и у дома си, ако поиска. Нужно е само малко време, малко търпение и качествени материали.

Когато дойде при нас, шейната имаше два основни проблема – много ръжда и обелени дъски, без лак и с леки наченки на гниене. Класически симптоми за по стара шейна, която е служила дълго време.

Шейната преди реставрацията.
Шейната преди реставрацията.

Това, което ние наприхме е следното:

Първо, разглобихме я на съставни части. Гайките и винтовете изхвърлихме, защото бяха ръждясали и взехме нови.

Второ, дъските минахме с шлайф машина и вниматлено прочистихме всички места, на които имаше наченки на гниене на дървото. След което ги почистихме и лакирахме два пъти с яхтен лак. Фасулска работа :)

Прясно лакираните дъски.
Прясно лакираните дъски.

Трето, взехме двете метални части, минахме ги с песъкоструйката, за да свалим ръждата навсякъде и да остане само здрав и чист метал. След това им сложихме прекрасна синя прахова боя, с допълнително лак, за да може да издържи по-дълго време на пързалката.

Когато всичко беше готово, сглобихме за пет минути. За финал сложихме ново въже за дърпане, което да си пасва на цвета. И понеже сме велоработилница, не се сдържахме и сложихме един болт за стягане на колче за кормило на края на въжето, за да служи като дръжка :)

Ако искате да си оправите шейнатав домашни условия, тогава трябва да се оборудвате с доста шкурка за метал, хубава автобоя (може и на спрей) и много автолак (пак на спрей). Най-добре е да го направите на двора, защото боята и лакът са отровни за дишане. Иначе процесът е същия, само че има повече ръчен труд :)

Voilà!

И ето я шейната в пълния ѝ блясък:

Вашият коментар