На гости на Амстердам (част 1): Мими и нейната Газела

Запознайте се с Мими

Срещнахме се с нея на едно от прибиранията й в България преди около 2 години. Казваме си й Мими от самото начало. Мануела всъщност е толкова лъчезарен и мил човек, че всеки би потърсил умалително, с което да я нарече. Така пъстролико е момичето в нея – то пише стихове, посветило се е на децата и лицето му грейва, щом чуе думичката „велосипед“.

Мими живее в Амстердам от почти 6 години и това, което я задържа там, е учителското призвание. Всяка неделя Мими прекарва с дечицата от Първото българско училище в Амстердам – „АБВ“. Преподавател е по български език и литература и често споделя с нас напредъка на своите ученици.

Щастлив човек е Мими. Ходи на работа с усмихнато сърце и със своята масленозелена Газела, в която ни влюби от разстояние с начина, по който ни разказа за нея. Искахме да научим от Мими още толкова много неща — за нейния велосипеден свят, за първото й колело, за живота на две гуми в Амстердам, за правилата и за трудностите, с които се сблъскват велосипедистите в Холандия. И у нас. Знаехме част от нейните вълнуващи истории, но знаехме също, че има още толкова много за разказване. И какво по-хубаво от това, че Мими прие сама да ви сподели своите велопреживявания, които ще ви развълнуват, усмихнат, разплачат, но и поучат.

Запознайте се с Мими и първата част от нашия разговор с нея :)

Като малка обичаше ли да караш велосипед?

Никога няма да забравя разказа на родителите ми за първото ми колело. Била съм на 5 години и ми е било подарък от дядо. Марка „Зайка” – да, от онези колела с дъх на детство. Още го помня – масленозелено с две помощни колела отзад. Тогава съм се научила да карам велосипед. И от този момент натам карането на колело ми е любимо – като занимание и като изживяване въобще. Продължих да карам и след това. Особено през летните ваканции в училище. А през 2007-а година бях в Аляска за летния сезон по програмата “Work and Travel”. За да отидем до работа, се придвижвахме с колелета. От 2010-а година живея в Амстердам. А тук, както се досещате, всичко се върти покрай велосипедите. За щастие. ☺

Разкажи ни за своя велосипед, каква е неговата лична история?

Първо ми трябваше време тук, за да се адаптирам в ситуацията и да разбера, че без колело тук е невъзможно. Всъщност не помня от колко време имам колело, по-скоро не мога да си представя времето, прекарано тук, без колело. Колелото в тази страна е като кучето – най-добър приятел ти е. С теб е и в студ, и в пек; когато вали дъжд или зловещо духа вятър… Винаги е наоколо. Да си призная, сменила съм доста велосипеди по една или друга причина. В момента имам масленозелена (цветът е идентичен с този на първото ми колело, което е било подарък от дядо) Gazelle. Няма си специално име. Тя си е просто моята Газела. Купих си я от един много симпатичен човек и то в момент, когато имах силна нужда да се върна към карането. Но за това по-натам в моя разказ.

amsterdam_mimi_2

Кое е времето, в което си „на две гуми“?

О, карам постоянно. До работа и обратно, за развлечение в парка или просто когато ми е мъчно или носталгично в сърцето. На ден карам по минимум 1 час. Често ми се случва да ми се събират над 2-3 часа каране на колело (зависи къде отивам и откъде се връщам). И това, повярвайте, е прекрасно. Никога не изпитвам умора от карането. Напротив. Изключително ме зарежда, тонизира ме и често пропускам фитнеса. ☺ Колелото ми помогна да обикна Амстердам още повече. Този град е различен, когато го гледаш от седалката на велосипеда си; когато прекосяваш малките му улички и летиш по каналите, докато вятърът роши косите ти. Почти винаги съм на колелото си без значение от сезони, поводи и т.н. Карам през лятото и зимата; на токчета и с кецове; към работа или към среща…

Къде намери местенце на своята Газела?

Пред блока. Тук повечето колелета са навън. Ще ги видите заключени за дървета, стълбове, огради, мостчета. Навсякъде. Затова и кражбите им са често срещано явление обаче.

Зимна картинка от Амстердам.

Ето я и втората част от разговора ни с Мими :)

2 thoughts on “На гости на Амстердам (част 1): Мими и нейната Газела

  1. Ралс says:

    Всяка среща с Мими носи изключителна емоция и широка усмивка! Щастлива съм, че имах възможността да споделя с нея нашите моменти на две колела в Амстердам – град, в който суетата е свързана единствено с колелото, защото на него забравяш за всяка друга суета…Искрено се надявам поне част от този начин на живот да се пренесе и тук! Той е здраве, радост и красота (защото разкрива тази наоколо ни) =)

  2. Pingback: На гости на Амстердам (част 2): Мими, “super iron girl” и велосипедите в Холандия и България – 1bike.bg – Велоработилница за уникални велосипеди.

Вашият коментар