Доброволчески уикенд 2 – Велоимперията чупи рекорди

image005

Вторият доброволчески уикенд в кампанията „Колело за смет, за дете велосипед“ е вече история. Богата на работа, красота, хубави моменти и хубави хора история.

Бързам да ни похваля, защото равносметката си струва да се спомене – 79 ремонтирани велосипеда за последната събота и неделя или общо 143 готови за раздаване колелета след първите два уикенда!

Или с други думи, вече имаме осигурени велосипеди за три града и половина от общо петте, които си поставихме за цел – Лом, Кнежа, Попово, Кубрат и Нова Загора.

Към „сухата статистика“ добавям и факта, че бяхме 17 доброволци, дошли от различните краища на страната – София, Пловдив, Велико Търново, Габрово и разбира се – Дряново.

image004

Макар и цифрите да са впечатляващи, не бързаме още да се радваме максимално, защото ни останаха доста малко велосипеди, които могат да бъдат вкарани в движение – 15. Тоест, трябват ни още стари велосипеди, върху които да работим.

На практика успяхме да ремонтираме почти всичко, което беше дарено. Разбира се, тук поставям и условието, че имаше и доста колелета, които нямаха нужда от работа, освен от елементарна проверка и смазване.

Колело за смет - доброволчески уикенд 2

А сега искам да ви разкажа няколко лични истории, които ме впечатлиха силно.

Ели е на 6 и е най-малкият доброволец, който се е включвал в двете издания на кампанията. Дойде в събота с баща си – Пенчо Чуков, за когото сме ви разказвали и преди, и майка си. Тоест, дойдоха семейно.

Не е тайна, че работата по велосипедите не е най-чистата работа на света. Малката Ели обаче с удоволствие се втурна в света на колелетата и още в самото начало ѝ поставихме важна задача – да тества всички детски велосипеди, които може да подкара.

Колело за смет - доброволчески уикенд 2

После я повишихме и започна да ни носи инструменти: „Ели, донеси ми ключ 15“. Отива Ели при масата с инструментите и хваща най-близкия доброволец да ѝ даде ключ 15. И хоп – работата свършена.

Когато в събота по обяд семейство Чукови трябваше да се приберат, Ели накара баща си пред всички да ни обещае, че ще дойдат пак. И дойдоха още същия следобед. Дойдоха и в неделя. А Пенчо, колкото е сладкодумен по радиото, толкова е и сръчен в ръцете и беше страхотна помощ!

Другата история, която ще ви разкажа е за Шайката (Генчо). Тя всъщност е доста стара – още от миналогодишната кампания. Тогава нямаше доброволчески уикенди, а бяхме решили да работим изцяло с доброволците от МОГА Дряново. Направихме събитие във фейсбук за ремонт на колелета, обявихме го по всички групи и страници за града и в един момент на лично съобщение ми писа Шайката (когото не познавах към този момент). Искаше да се включи в ремонта.

Колело за смет - доброволчески уикенд 2

Речено-сторено, уговорихме се за събота в 10. Ние обаче тръгвахме от София и се забавихме. И стигнахме към 11:30. Час и половина Шайката ни беше чакал на една пейка в двора на индустриалната зона. Час и половина. Е, оттогава е плътно с нас и не искаме и дума да чуваме да ходи някъде другаде :)

Защо разказвам тези истории? Защото встрани от голямата полза на тази кампaния – щастието на децата, има още една полза – събирането на едно място на стойностни хора. От 6 до 60 години. В това се крие голямата сила на доброволчеството – работиш здраво цял уикенд, а понеделник си зареден с енергия за месец напред.

image007

 

Аз лично истински се възхищавам от начина, по който малката Ели расте. Изуми ме, когато на наше предупреждение да внимава тя отвърна: „Е, какво толкова? Може да падна, ще се ожуля малко, но ще ми мине“.

Възхищавам се и на Шайката, който вместо да мери улиците с приятели през уикенда или да прави каквото правят повечето 17-годишни младежи в днешно време, идва и работи рамо до рамо с нас.

И ще завърша така, както започна този разказ. „Велоимперията“ ни счупи рекорди. Със сигурност счупихме своите собствени рекорди по ремонт на велосипеди. Но счупихме и още един голям рекорд – този за весел доброволчески уикенд :)

A сега, малко снимки:

 

6 thoughts on “Доброволчески уикенд 2 – Велоимперията чупи рекорди

 1. Красен says:

  Браво, момчета и момичета, следя всичко с интерес, благодарение на Чуков … Страхотни сте !

 2. Тодор Попов says:

  Идва ми идея, че тази чудесна кампания можем да я разпространим и в други градове в България. Аз се навивам това да се направи в Стара Загора например.

 3. Дилян says:

  Имам 2 велосипеда за 5-7 годишни велосипедисти. Как да ви ги изпратя и къде? Намират се в Русе.

  • Иван Ралчев says:

   Здравейте, Дилян! Кампанията ни за тази година приключи. Молим Ви да запазите велосипедите за догодина, когато отново ще се активизираме.
   Сега ще довършим още малко останали велосипеди и после ще посъбираме сили :)

Вашият коментар