Доброволчески уикенд 1 – „Ударно начало“

kolelo-za-dete-pari-weekend-17

Събота е, 16 април, 09:15 часа.

Телефонът ми звъни, непознат номер. Вдигам и се оказва Иво. Чули сме се с него по-рано през седмицата. Чул за доброволческия ни уикенд в Дряново и много иска да дойде. Вече е в Дряново, но не може да намери работилницата и склада ни. Не, че Дряново е голям град, но работилницата е на наистина леко увъртяно място.

Иво е от Търново, но от доста време живее в София. Дошли са си с приятелката му у дома за един уикенд и той вместо да се наслади на болярските красоти и да прекара време с малката си дъщеричка, е решил да дари времето си на нас. Още повече – за да не закъснее сутринта си е хванал такси от Търново до Дряново. Междувременно е успял да донесе и почти ново колело за дарение. Дъщеричката му е още малка, велосипедът е голям и решил, че щом няма да се кара няколко години – по-добре да ни го даде.

kolelo-za-dete-pari-weekend-15

Спиро пък е от София, работи в Drag и е решил встрани от бизнес партньорството ни в кампанията да удари едно рамо с поправката на велосипедите. Неговото рамо се усеща особено силно, защото осем години е бил механик в магазините Dragzone. Не просто е чудесен механик, но страхотен човек. С него пътувахме заедно от София петък вечер. А преди това, той тъкмо беше пристигнал от Петрич. От Петрич до Дряново. За да ремонтираш велосипеди.

Виктор също е от София. С Иван се познават отдавна и е дошъл да помага. Страшният пек, на който бяхме изложени два дни не го отказа (а си беше 34 градуса без хубава сянка наоколо). И ето, че два дни след края на уикенда получихме изненада – тента, дарение от него, за да ни върви по-леко работата.

kolelo-za-dete-pari-weekend-13

Велимира е от Габрово, учи и работи в Търново. С нея се запознахме преди няколко месеца в един клуб. И за какво мислите си говорят хората в клубовете? За велосипеди. Толкова много ѝ хареса кампанията, че поде собствена микрокампания в Търново и събира доброволци за уикендите. Нейни приятели разказват как спирала случайни минувачи по улиците и ги навивала да дойдат в Дряново.

В събота дойде заедно с Димитър, който пък се оказа брат на наш скорошен клиент. В неделя доведе и Шомев, който е от типа хора, които нямат нужда от много обяснения и ръчкане, а директно се впускат във филма.

kolelo-za-dete-pari-weekend-16

Защо ви разказвам всички тези лични истории?

Защото те са част от смисъла на тази кампания. Голямата цел са децата, безспорно. Тяхното щастие, тяхното по-смислено детство, възможността да излизат заедно навън, да падат и да стават. Да си създадат собствено общество, както наскоро Пенчо Чуков (дарител и опора в Дряново) добре обобщи  в ефира на „Дарик кафе“.

Освен голямата цел с децата има и още една цел, която лично за мен е не по-малко важна – ние, големите, да създадем общество с обща мисия и ценности. И това се случва по време на доброволческите уикенди. Два дни живеем заедно, работим, храним се заедно, разказваме си вицове, слушаме страхотна музика, работим, помагаме си, почиваме, работим отново. И заразяваме другите хора с това.

Разбира се, доброволческият уикенд не беше само лични истории.

kolelo-za-dete-pari-weekend-6

За тези, които искат да знаят какво конкретно свършихме, ето един кратък отчет:

  • Поправихме 64 велосипеда. В миналогодишната кампания успяхме да поправим 67 велосипеда + 3 тротинетки. На практика, за един уикенд почти постигнахме миналогодишната цел. В още сравнения, това означава, че покрихме един град и половина от тазгодишната цел – пет града.
  • В работилницата в Дряново събрахме приблизително 150 дарени велосипеда. Казвам приблизително, защото всеки ден пристигат още. Освен това бяхме запазили и няколко от миналата година, които добавихме :)
  • В двата дни на първия уикенд се събрахме общо 15 доброволци от София, Велико Търново, Габрово и Дряново.

kolelo-za-dete-pari-weekend-5

Къде ни отвежда това?

Както знаете, тазгодишната цел са 200 зарадвани деца. 64 от тях са сигурни, но тепърва ни предстоят още 136 велосипеда за ремонтиране.

За да се случи това, трябва да получим минимум 250 велосипеда. Защо повече? Защото част от колелетата просто не могат да бъдат възстановени. И искаме или не, трябва да получим повече, за да гарантираме бройката. Към момента, както написах и по-горе, имаме 150. Остават ни още минимум 100, докато стигнем на ръба.

Дали ще успеем?

Нямам никакво съмнение!

Очакваме ви и този уикенд – 23/24 април :) За информация: Стани доброволец в „Колело за смет, за дете велосипед“

Ако искате да заявите своето присъствие, може да го направите и през онлайн формата ни. Ние ще се свържем с вас и ще ви помогнем:

Fields marked with a * are required.

One thought on “Доброволчески уикенд 1 – „Ударно начало“

  1. Милена Младенова says:

    Здравейте, видях във facebook линк към този сайт и се зарадвах на вашата кауза. Искам да попитам на какъв принцип разпределяте за дарение поправените колела? Питам във връзка със следното: от скоро станах доброволец към един социален дом за изоставени деца, конкретно се занимавам с едно дете от ромски произход, на което преподавам математика (той е 7-ми клас, но не знае почти да смята). В първия ни разговор, когато се запознахме, той сподели, че мечтата му е да има колело. И затова реших да ви пиша, ако случайно мога да го включа да получи колело по вашата инициатива, можете да се досетите колко ще е щастлив. Поздрави и успех с вашата благородна кауза! Милена

Вашият коментар