Алекс, шосейката Гошко и карането на велосипед в Холандия

Алекс, моята сестра, от няколко години живее в Холандия. Там я отведе магистратурата й, а в момента провежда своята докторантура в Ротердам. Знаейки с какво се занимаваме в 1bike, един ден ми сподели, че и тя иска велосипед. Шосеен. Така се заехме с проекта за нея, който в един момент получи работното име „Гошко“. Повече за него можете да прочетете в разказа за създаването му. А тук вижте какво споделя Алекс — за велосипеда, за Холандия и за емоциите.

Обичаш ли велосипедите и кой ти е първият спомен с тях?

Първият ми спомен е от детството. Представете си ме на 3 или 4 години. Времето навън е студено и недружелюбно и към мен, и към моята пластмасова триколка. И тогава откривам, че коридорът на апартамента всъщност е достатъчно голям за двама ни. Да, вземането на завоите е малко сложно, но пък забавлението си е забавление. Разбира се, не без одобрението на баба и дядо.
Вярвам, че велосипедите в моето детство са ме направили по-добър човек. Показали са ми, че нищо не е невъзможно, изисква се само малко усилие и опити.

Какво се промени в отношението ти към велосипедите, когато заживя в Холандия?

Велосипедът се превърна не просто в средство за спортуване, отмора и забавление, а в основното ми средство за придвижване и така в неразривна част от моето ежедневие.

Какво колело караш?

Имам два велосипеда. Единият е градски и в типичен холански стил. Обичам да го използвам за малки дистанции, например когато пазарувам или за кратки разходки из града. А вторият и моят най-любим е шосеен велосипед, изработен по поръчка в 1bike. Цветът (бордо) си избрах сама. Придава му страхотен вид и излъчване, а и успя да ми събере доста комплименти! Използвам го за сравнително по-дългото ми пътуване до работа и за дълги разходки през уикендите, като амбицията ми е скоро да предприема вело обиколка из Белгия.

А как се чувстваш сега, карайки Гошко? Какво е по-различно? Какво ти харесва и какво не? Разкажи ни за него.

А… за Гошко ли питате? Гошко всъщност се казва Bordeaux, а прякорът му Гошко се появи спонтанно и на шега в опит да подбудя любопитството на моята половинка (на когото, доколкото си спомням, ви казах да не казвате)!!! Гошко (ъхъ, Bordeaux) е страхотен! С него успявам да се придвижвам доста по-бързо, харесва ми колко е лек (все пак съм от Бургас ;)) и че се движа доста компактно по велоалеите, което ми позволява лесно да задминавам големи групи от велосипедисти забързани за работа (задръствания с велосипеди са случват доста често в пикови часове в Холандия). Ободурването на велосипеда доверих на брат ми (Иван Ралчев) и останалите момчета от 1bike. Крайният резултат е страшно красив! Осигурява ми достатъчно комфорт на пътя, за да искам да покорявам нови и нови предизвикателства.

DSCF7172Има ли си Гошко специално място у дома?

Bordeaux, заедно с неговия най-добър приятел Noname, са равноправни членове на нашето семейство. Като такива те разполагат със собствено пространство, което включва най-различни удобства, измежду които средства за баня, SPA/поддръжка (масажно масло ;)), стойка за повдигане, а скоро и стойка за поставяне зад автомобила.

Какво от велокултурата на холандците би пренесла в България?

Всичко. Велосипедът е най-разумното средство за транспорт в ежедневието. Позволява да се придвижваш бързо и почти без ограничения. Абсолютно независим си от разписанието на градския транспорт и досадното търсене на място за паркиране. В резултат води най-вече до намаляване на автомобоилите по улицата и подпомага по-активния начин на живот, a всичко това безспорно подобрява и здравето на хората.

В Холандия карането на велосипед няма възрастови граници (срещат се от новородени бебета до много възрастни хора) и това е нещо, което бих се радвала да видя и в България, разбира се, когато инфраструктурата го позволява.

Което ми напомня за историята, която чух, за това как велосипедът е бил популяризиран в Холандия. След Втората световна война и силното индустриално развитие на държавата естествено има бум в използването на автомобилите. С нарастването на автомобилите по улиците обаче нараства и броят на инцидентите с блъснати от коли деца. Решението на управлението, за да се справи с тази тенденция, е било да инвестира значително в развитието на велоинфраструктура, стимулирайки по този начин карането на велосипеди за сметка на автомобилите.

А какво е чувството да караш велосипед, създаден за теб, по твоите вкус и предпочитания?

Моят велосипед е отражение на самата мен. В него вложих много от себе си — и идеи, и емоции. Аз избрах цвета и седалката. Бях част от целия процес — от избора на рамката, през пребоядисването и сглобяването част по част. Брат ми наплете каплите, той и нави гюделина около кормилото. Ето затова велосипедът е толкова специален за мен.

Защо обичаш Гошко? С една дума.

Bordeaux!

Пожелание към велосипедистите?

Попътен вятър и само напред! :)

 

A вие разгледайте разказа ни за създаването на Гошко, кхъм, Bordeaux. И ни пишете, за да създадем колело и за вас или да преобразим вашия велосипед изцяло по ваш вкус.

alexbike-netherlands-14

Вашият коментар