С колело на остров в Мраморно море

Лили е човекът, който ни помага ежедневно с развитието на Фейсбук страницата ни. Ако черпите от там вдъхновение, значи го черпите от нея. Наскоро тя беше на разходка до Принцовите острови и се върна с куп снимки и емоции за споделяне. Оставяме ви с това, което тя умее най-добре, да пише:

 

Принцови острови – звучи прекрасно, а на живо е също толкова хубаво.

Принцовите острови се намират в Мраморно море, на близо час с ферибот от Истанбул. Те са общо девет, но четири от тях – Къналъада, Бургазада, Хелбелиада и Бююкада, са населени.

Името си получават още от византийския период, когато на тези острови са били изпращани в изгнание провинили се особи със синя кръв.

Още много подобни факти могат да се кажат за островите, но няма нужда, при добро желание можете да прочете историята им в туристическите брошури.

По-интересното на принцовите острови е, че са рай за всички любители на велосипедите!

До островите се стига лесно с ферибот. Той тръгва от пристанището до замъка Долмабахче (където си заслужава също да разгледате), а до Долмабахче можете да стигнете с трамвай (наричан там метро).

В почивните дни фериботът е претъпкан с желаещи да отидат на плаж до островите, но навалицата не трябва да ви плаши.

Фериботът спира първо в азиатската част на Истанбул, а след това на всеки един от обитаемите острови.

На първия можете да видите шезлонгите на скромната плажна зона, чакащи туристи, а на третия остров –  Хелбелиада, още преди да стъпите на сушата, ще зърнете велосипеди!  Срещу 5 турски лири (около 5 български лева), колкото е и билетът за ферибота, можете да си наемете колело за един час (има и опция за цял ден).

И тук започва хубавото – на острова колите са забранени. Има само едно малко камионче за извозване на боклук и една линейка.

Останалото са файтони и велосипеди.

Първата улица, която се води крайбрежна и е пълна със заведения, е забранена за колоездачи и файтони, но от там насетне целият остров е ваш!

А той е един изключително живописен и романтичен остров, в който бързо се влюбваш и не искаш да изоставиш.

Къщичките са китни, в ярки цветове, на поне два етажа и почти всяка дава стаи на туристи. Цветята и зеленината са буквално навсякъде, а между тях са се настанили лежерно спокойствие и морско очарование.

Ще ви направи впечатление, че във всеки двор има поне по едно колело, както и че млади и стари активно се движат с велосипеди. Файтоните са предпочитани от повечето туристи, но rent a bikе има на всяка крачка.

Островът обаче е хълмист и с доста стръмни улици, по които си е истинско спортно предизвикателство да се изкачиш с велосипед, но пък спускането е страхотна забава.

Най-хубавото е, че нямаш никакъв страх дали някоя кола ще изскочи от някъде. Е, файтоните не са за подценяване, но те поне се чуват отдалече, че приближават.

Островите имат тази способност да вдъхват спокойствие и безвремие, да те накарат да се почувстваш на едно наистина по-добро място и въпреки че въртиш педали и се носиш с колелото напред, си спрял някъде в лятото и си почиваш истински.

Ако имате път към Истанбул, отделете един ден за Принцовите острови, няма да съжалявате :)

Текст и снимки: Лилия Огнянова

Вашият коментар