Летящите колелета + Видео

Идеята за летящо колело предизвиква умовете на хората от близо 100 години. Има различни разработки, но екип от чешки учени създаде съвсем нова, която разчита на шест перки, за да ви вдигне във въздуха.

На представянето на т.нар. „F-bike“ в Прага, младите специалисти използваха чучело, вместо човек, за всеки случай. Колелото се упавлява с дистанционно, на принципа на играчките хеликоптери.

Според първоначалните данни, перките на летящия велосипед са задвижвани от електромотор с мощност 72 к.с., а цялата машина тежи 95 кг. и може да полети с велосипедист до 72 кг. Това леко ограничава потенциалната аудитория на този етап, но учените обещават да подобрят капацитета на изобретението.

Flying-Bike-F-BIke-Above

Другият проблем, с който трябва да се справят е краткия живот на батериите – едва пет минути полет. Но и с това обещават да напреднат.

Повече за изобретението във видеото:

Освен този велосипед, историята помни много добре американския аеронавт Поул Маккрийди. През 1979 година той стана известен с изобретяването на своя супер лек „Gossamer Albatross“ – самолет, който се задвижва от човешка сила на принципа на колелото. Тогава, с Брайън Алън на педалите, машината успя да прелети цели 35 километра!

Да се върнем обаче в наши дни. Солидна награда от 250 000 долара очаква младите американски инженери, които успеят да създадат хеликоптер, задвижван от човешка сила, способен да полети стабилно. Ето и видео с изобретението на студентите от Университета в Мериленд, което показва колко близо са те:

Последните две изобретения определено не спадат в графата велосипед, но са тясно свързани с бъдещето на летящите колелета. Защото за да могат един ден велосипедистите не само да минават между колите, но и над тях, ще трябва да се възползват от същите физични закони, които позволяват на хеликоптерите да летят.

Ние с нетърпение очакваме първото серийно летящо колело, за да му измслим уникален дизайн :)

Вашият коментар