Как колоезденето може да помогне на оцелелите след геноцид + Видео

Днес ще ви разкажем за един страхотен документален филм, който тръгва по кината в света, уви не и в България. И все пак, трябва да знаете за „Rising From Ashes„. Киномагията разказва историята на Руанда и възстанояването на колоезденето там.

Защо се налага възстановяване? Защото през 1994 година страната изживява едно от най-страшните събития в човешката история – масов геноцид, отнел живота на над 500 000 души. Черните дни продължават цели три месеца, а средно на ден по 10 000 души умират насилствено.

Допреди това да се случи, Руанда е страна, чиято икономика е пряко зависима от колелото. Във всяко село или малко градче хората използват велосипеда, за да вършат всички свои транспортни нужди. Няколко години след геноцида колелото започва да си възвръща ключовите позиции за сметка на оръжията. Също така и надеждата, че нещо хубаво може да се случи.

1

Този път обаче колелото има по-специална функция, защото едно младо поколение решава да се захване професионално с колоездене. И тук идва велолегендата Джок Бойър, който прегръща идеята да създаде един национален отбор по колоездене, който да се класира за Олимпийските игри в Лондон 2012.

Джок е първият американец, който се състезава на Тур дьо Франс. От юношеските си години се познава и с Том Ричи, с когото се състезават заедно в Калифорния. Именно Том е човекът, който първи засича група колоездачи в Руанда, които се наричат „Team Rwanda“. Том споделя на Джок и така се ражда идеята за създаването на националния отбор и битката за Игрите.

Когато Джок започва работа се сблъсква с проблеми, които дори не са му минавали през ума. Момчетата, с които работи, не са виждали зъболекар през живота си и не са получавали елементарни медицински грижи. Повечето нямат достъп до питейна вода. Да не говорим за електричество. Страдат от недохранване. Неграмотни са. А психологическите им травми…

Работата по отбора включва на първо време задоволяване на най-най-базовите нужди на момчетата. В крайна сметка обаче нещата се получават.

3

Съвсем случайно Джок намира и най-добрия си състезател – Адриен Нионшути. Адриен е загубил над 60 души роднини и близки по време на геноцида, включително майка си и шест братя. Въпреки това, той става един от малкото чернокожи атлети, които в един запазен за белите спорт успява да си извоюва квота за Олимпийските игри в Лондон.

Ефектът на тази квота върху хората в Руанда е невероятен. Колоезденето става не просто начин на живот, не спорт, а посланик на надеждата, че хубави неща ще се случат.

Стига толкова думи, ето трейлъра на филма и ви препоръчваме да намерите начин да го гледате…

Вашият коментар