Българи създадоха уникален дървен велосипед

[dropcap]Е[/dropcap]дно от нещата, с което България може сериозно да се гордее е професионализмът и високото ниво на велопроизводство. И най-хубавото е, че вече не става дума само за серийно производство, но започват да се появяват и все повече свежи и изключително иновативни идеи – като дървения велосипед на Георги и Васил Байлови, Димитър Шулеков и Красимир Шопов.

Първите двама са баща и син, които имат малка работилница в с. Ветрен (Пловдив). Допреди година и двамата не са се интересували от велосипеди. После обаче, по идея на Красимир (бивш национал по колоездене) и с помощта на Димитър (финансист), се захващат с еклектичната идея за дървен велосипед. И днес са направили вече три колелета, здрави, всички навъртели по 3-4 хиляди километра.

Георги Байлов решава да тества първия велосипед в Холандия. И там се случва следното:

„В Ротердам първоначално се почувствах като кинозвезда, но чак такъв интерес към колелото не съм очаквал. Отидох там, защото в Холандия хората масово използват велосипеди. Исках да направя един вид проучване. Резултатът беше далеч от най-смелите ми очаквания.“

Васил Байлов работи по прототипа.
Васил Байлов работи по прототипа.

Но това е нормално, когато трудът ти е качествен. Цели четири месеца са нужни, за да намерят най-добрата сплав от дървесина, която да отговаря на най-високите стандарти за здравина, предотвратяване на усукване и пукане на дървото. Използват бук, дъб, акация, черница, дива череша и липа, слепени по специална технология.

Допълнителните части поръчват от Германия, Япония и Англия. Не правят никакъв компромис с качеството. Така се получава не само един уникален от дизайнерска гледна точка велосипед, но и много, много здраво возило.

Тестват дълго, при всякакви условия. Карат в планината, спускат се по стълби. Пробват байка и в маратони. Точно на старта на колоездачната обиколка на България успяват с малко късмет да привлекат вниманието и на президента Росен Плевнелиев, който лично пробва колелото.

В момента четиримата са се насочили към създаване на производство на този тип бутикови колелета, които със сигурност няма да влязат на масовия пазар, а по-скоро са ориентирани към колекционери.

„Може ли всички да си купуват „Ролс-Ройс“? Нашето колело е произведение на изкуството, въпреки че ще се ползва като обикновен градски велосипед. В него са вложени творчески идеи, много ръчен труд, скъпи материали и части. Не мога да ви кажа някаква цена. Истината е, че не всеки ще може да си го позволи“, обяснява Георги.

Така или иначе, идеята им заслужава похвала и подкрепа. А за тези от вас, които искат да имат уникално, бутиково колело, може да се обърнат към нас. Ние ги правим страхотни и то за малко пари (Научете как в PIMP MY BIKE) :)

Източник на новината: в-к „24 часа“

Вашият коментар